קישור ל- goto facebook page
היום 19.03.2024, 09:08. באתר "מילים" 652 פוסטים ובהם 820,289 מילים. { לשם השוואה: לפי ה'ויקיפדיה' בתנ"ך כולו יש 306,757 מילים...}
קטגוריות
  • אין קטגוריות


דביוסי, רבעיה בסול מינור [1] “אימפרסיון באטרטא”

4 באוגוסט, 2010

סרטון וידאו: “אימפרסיון באטרטא” – שני קלאוד ואטרטא אחת

.

 

YouTube Preview Image

קישור ישיר לצפיה בוידאו

 

 התנצלות:

הסרטון צולם בשנת 1991 בציוד צילום שהיה בידי אז – על גבי סרטי vhs – החומר הועבר למדיה דיגיטלית – ולכן התצלומים אינם במיטבם. 

בשעתו – בשנת 1991 – ערכתי, באמצעים הפרימיטיביים שעמדו לרשותי אז, סרטון הדומה לסרטון המוצג כאן, אלא שבינתיים האמצעים הטכניים השתכללו ולכן החלטתי לחזור ולערוך את הסרטון מחדש – על בסיס החומר המצולם משנת 1991 והוא עומד כאן והגולשים מוזמנים לצפות בסרטון הוידאו המתמצת את התרשמותי שלי משני קלוד ואטרטא אחת ! 

 

קלוד מונה: “אימפרסיון (התרשמות ) שמש זורחת”

 

הציור שעל שמו נקרא האמפרסיוניזם

קלוד מונה : “Impression, soleil levant” (התרשמות, שמש זורחת)  1873

 
מבקר האמנות השנון של העיתון הפריזאי – “הדעה הלאומית” L’OPINION NATIONAL שחזר נבוך ונסער מהביקור שערך בסלון של “הציירים החופשיים” שנערך בחודש אפריך 1874 בפאריז – חש אי נוחות מסוימת מן הציורים שראה שם. מה שהפריע לו במיוחד היתה “זניחת הקו הברור” – לו היה מורגל בציורים ואצל ציירים שנכנעו לתכתיבי הטעם הקלאסי ששלט אז באקדמיה לאומנויות היפות – שהכתיבה את הטעם הכללי בצרפת.
המבקר שלא ידע את נפשו לנוכח החידושים, יצא מגדרו כדי להמעיט בערכם של הציורים ושל הציירים המעזים לצייר כך. הוא כינה את הציורים  “דקורציה” ,
“ומטרתם היחידה היא ללכוד התרשמות “IMPRESSION”  [ אם לצטט את מילתו ציטוט מדוייק] . התרשמות המותירה את השאיפה לביטוי  EXPRESSION  לאלה המתמקדים בקו “
 
רצה לקלל – ויצא מברך:
 
 
המבקר השנון לא המציא מילה זו. את המילה “IMPRESSION”  העניק קלוד מונה לציורו המתאר את התרשמותו מהשמש הזורחת בנמל . על שם ציור זה והניסיון למעט בערכם של הציורים החדשים שהוצגו בתערוכה – שנקראה אז “הסלון של הציירים החופשיים” – וכיום מכונה בפי כל “תערוכת הציירים האיפרסיוניסטיים” – הודבק לחברי הקבוצה שהולידו זה עתה אסכולה חדשה בציור, זרם רב השפעה ותהודה, השם “אימפרסיוניזם” או “אימפרסיוניסטים”.
השם שביקש להלעיג עליהם – הפך למותג החשוב של סוף המאה ה19
 
ציורי הזרם האימפרסיוניסטי – גורפים, בבתי המכירות של בעלי הממון, סכומים שהם, אדירים ומוגזמים, לטעמי – והכל: “בעבור פיסת בד משוחה בתערובת של צבעי שמן”.
קוראי עיתונים מתבשרים חדשות לבקרים כי ציורים מהזרם ה”אימפרסיוניסטי” זכו לסכומי עתק במכירות כאלה ואחרות ומן היקרים שבציורים ה”מתגלגלים” בשוק האומנות .
 
אך מה יעשה מי שבין כה וכה לא יגיע לסכומים אגדתיים אלה ?
 
ראשית
 
ייטיב עם נפשו ויחדל להיות “מורשם” ו”מתרשם” מהמספרים בני שש ואף שבע הספרות ששופכים שם בהבזק שניה קלה, ובהקשת פטיש עץ קטן בהישמע מילת הקסם “SOLD” – “נמכר” – מי שהממון כבר שולט בנפשם שלטון בלא מצרים;
 
ושנית –
 
יתיחס אל הסכומים הגבוהים הללו ששופכים בעלי הממון על מדורת האגו הנפוח שלהם, בבחינת קוריוז מעציב ;
 
ושלישית
 
יצטרף אלי ו”יתרשם” מן הציורים עצמם, ואם נפשו חפצה ואוזנו כרויה וליבו שוקק, יתרשם אף מן המוזיקה שאני מציע להאזין לה יחד ;  ותוך כדי ; ובה בעת ; ובמעורב ; ובמעורבב ; וביחד; ולחוד  – והכל כאשר יחפוץ, ויהנה גם מיופיה של יצירה מוזיקלית שנכתבה במיטב שנותיה של הפעילות של הציירים האימפרסיוניסטיים – ויתכן [ רק יתכן ] כי לציורים אלה – היתה איזו השפעה – ולו תת-מודעת, על המוזיקאים שיצרו באותה תקופה ממש וראש וראשון בהם – דביוסי.
 
 
 
מונה אהב לחזור ולצייר את אותם “נופים” / “נושאים” / “אובייקטים” חזור וצייר – כאשר ההבדלים שבין ציור לציור היו האווירה והאור שהוחזרו לעיניו מן האובייקט – בסיטואציות שונות של מזג אויר ובשעות אור שונות משעות היממה.
כיום, כשמביטים במכלול וברצף הציורים – ניתן להתפעל מן הרב-גווניות שראתה עינו הבוחנת והחדה של קלוד מונה – ואת אותם רגעי חסד חולפים ומשתנים – הנציח במכחולו למענם של בעלי העין הצמאה הלב השוקק והאוזן הכרויה.
ואחת היתה עבורו אם ה”אובייקט” הינו נוף מיוחד – כמו סלע האטרטה  ETRETAT שבחוף נורמנדי – או, להבדיל,  ערימת קש בשדה ; אותו כבוד וייקר העניק לחזיתה המרשימה של הקתדראלה הגותית ברואן כמו לעצים המלבלבים  PEUPLIERS לאורך דרכיה ושביליה של נורמנדי בצרפת הצפונית – מחוז שיטוטיו ומגוריו של קלוד מונה.
 
מונה לא היה הראשון לצייר את חוף הים המיוחד של אטרטה. הקדים אותו צייר אחר, שאינו נמנה על הקבוצה האימפרסיוניסטית. גוסטאב קורבה  GUSTAV COURBET היה מבוגר מחבריה והשתייך לזרם הראליסטי בציור. אך נדמה שלמרות סממנים ראליסטיים מובהקים בציוריו – ניתן להבחין בחלק מהם כבר סממנים ראשונים של מה שיבוא בעקבותיו.
 
נציג כאן 2 ציורים שלו של אותו חוף ואותו סלע – ויתכן כי ציורים אלה שימשו מקור השראה למונה כאשר החל לצייר חזור וצייר את אותו מקום.
 

קלוד מונה – אטרטא

גוסטב קורבה – אטרטא – גירסה שניה

קלוד דביוסי

את רבעיית המיתרים בסול מינור חיבר דביסי הצעיר בשנת 1893 – והוא כבן 31 שנים. למרות שחוברה על ידי מלחין המגשש עדיין את דרכו ומעצב את קולו המוזיקלי המיוחד – רבעיה זו ספוגה באיפיונים יחודיים לדביוסי. היא מאופיינת בנושא אחד המופיע בצורות  שונות בארבעת פרקי היצירה. הפרק הראשון :
ANIME ET TREES DECIDE  – ברגש ובהחלטיות רבה , מבטא מצב רוח שירי אך נחרץ.
לפרק ראשון זה “זיווגתי” כ 20 ציורים שצייר קלוד מונה ובהם התרשמויותיו מחוף אטרטא בחוף נורמנדי.
 
בשנת 1991 ביקרתי באותו חוף והתרשמתי מצורתו המיוחדת וממה שמי הים עיצבו בסלע – פיסול בטבע על ידי הטבע במיטבו.
 
ציוריו של מונה – המובאים להלן – מתרשמים בעיקר מחילופי הצבעים והאוירה במצבי מזג אויר ותאורה שונים – אך אין להתעלם מהנושא המרכזי, העובר כחוט השני, לאורכה של סדרת הציורים – והוא מיוחדותו של אותו סלע, ואותה “מחט” המזדקרת לעינו של כל הצופה בה.
 
החיבור בין הפרק הראשון ברבעיה ובין הצירים של אטארטא ETRETAT הינם בחירה “שרירותית” שלי, כשם שקלוד מונה “התרשם” מהנוף וכשם שהפרק הראשון של הרבעיה בסול מינור אופוס 10 של דביסי יכול להשמע כמבטא “התרשמות”   IMPRESSION – היא מהותו של זרם האימפרסיוניזם בציור – שם שהודבק בלא מעט הסתייגויות של דביוסי עצמו למוזיקה שלו – גם החיבור בין ציורים ומוזיקה המוצג בזאת – הוא סוג של “התרשמות”.
 
הסרטון המובא לעיל הינו ביטוי להתרשמות האישית שלי – התרשמות המתעדת את תחושותי ואת האסוציאציות הפרטיות שלי בעקבות ביקור שערכתי בקיץ 1991 באותו חוף ציורי ומיוחד.
 
בשעתו – בשנת 1991 – ערכתי, באמצעים הפרימיטיביים שעמדו לרשותי אז, סרטון הדומה לסרטון המוצג כאן, אלא שבינתיים האמצעים הטכניים השתכללו ולכן החלטתי לחזור ולערוך את הסרטון מחדש – והוא עומד כאן להנאת הגושלים.
 

קלוד מונה : אטרטא – אותו מקום , 20 ציורים שונים:

 

*

*

*

*

*

*

*

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
* * *
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
.
 

Google Translator
Font Controller

+(reset)-

…….[ צ ו ה ר ]…….
מבט אחר; אפשרויות שונות ; תובנות נוגדות ; הערות מועילות; הארות בונות; מחשבות בלתי-מסורקות; אסוציאציות חתרניות; ועוד...ועוד....